Dejan Žuna

Soustanovitelj in strokovni vodja Joga šole Pot joge v Ljubljani

Svojo učiteljsko pot je začel leta 2008 v Indiji. Pridobljeno znanje tradicionalne joge nadgrajuje s sodobnimi spoznanji jogijske prakse. Od malih nog je povezan z duhovnostjo in filozofijo. Poglablja se v spoznavanje zakonov bivanja in naravo delovanja človekovega uma.

Tehnike za obvladovanje stresa – Kako si lahko pomagamo sami?

Včasih ni možno odstraniti vzroka stresa. Takrat se je pomembno znati na stres prilagoditi in uporabiti učinkovite načine, da se čim prej vrnemo v stanje umirjenosti in sproščenosti. Na praktični delavnici se bomo sprehodili čez široko paleto različnih pristopov, s katerimi si lahko pomagamo sami. Simptome in znake stresa bomo sprostili s preprostimi gibalnimi aktivnostmi, ki ne zahtevajo veliko znanja, ne vzamejo veliko časa in so vedno na dosegu roke. Raziskovali bomo kako lahko v svoj prid uporabimo dih, kako si lahko namenimo trenutke kakovostnega zavestnega sproščanja, da nam obnovijo moči in nas napolnijo z vitalno energijo ter kako lahko v svoj vsakdan vpeljemo čuječnost in meditacijo. Razvili bomo orodja, s katerimi se lahko samopodpremo.

Tehnike za obvladovanje stresa – Kako se lahko medsebojno podpremo?

Na stres se lahko učinkovito prilagodimo tako, da poiščemo protiuteži, s katerimi učinke stresa uravnovesimo. Na delavnici se bomo razstresili na telesni, energetski, čustveni in mentalni ravni. Pri tem nam bo pomagalo povezovanje z drugimi. V zavedanju, da nismo sami, se bomo medsebojno podprli. Dovolili si bomo izraziti čustva, ubesediti svoje notranje doživljaje, občutiti hvaležnost. Energetsko se bomo napolnili in si pomagali sprostiti tiste telesne napetosti in zakrčenosti, ki se zgoščajo v zgornjem predelu hrbta, ramenih in vratu. V parih in manjših skupinah bomo drug drugemu najprijetnejša opora.