Dr. Dan Podjed

Izredni profesor na ljubljanski Filozofski fakulteti, svetovalec na Inovacijsko-razvojnem inštitutu Univerze v Ljubljani in znanstveni sodelavec na Znanstvenoraziskovalnem centru SAZU

Dr. Dan Podjed je antropolog, ki si je za poslanstvo zadal snovanje tehnologij po meri ljudi. Dela kot znanstveni sodelavec na Znanstvenoraziskovalnem centru SAZU, je izredni profesor na ljubljanski Filozofski fakulteti in svetovalec na Inovacijsko-razvojnem inštitutu Univerze v Ljubljani. Leta 2010 je sodeloval pri ustanavljanju Mreže za aplikativno antropologijo EASA in jo vodil do leta 2018, zdaj pa je njen izvršni svetovalec. Leta 2013 je zasnoval dogodek Why the World Needs Anthropologists, ki je postal osrednje globalno stičišče aplikativne antropologije. Leta 2019 je izdal odmevno knjigo Videni, v kateri je pojasnil, zakaj se vse več opazujemo in razkazujemo s pomočjo pametnih telefonov in drugih naprav. Leta 2020 je izšla njegova knjiga Antropologija med štirimi stenami, v kateri je pojasnil, kako je spoznaval družbo in sebe med pandemijo covid-19.

Kako končati mantro ‘jaz, sebe, selfi’ in se posvetiti drugemu

Po svetu ljudje vsak dan naredijo približno 100 milijonov selfijev, torej fotografij sebe, ki jih delijo po omrežjih. Predavanje bo predstavilo selfije kot osrednji artefakt sodobnega časa in podalo nasvete, kako se lahko v (po)kovidnem času pogosteje odklopimo od tehnoloških pripomočkov, po katerih gledamo, fotografiramo in snemamo sebe, in prekinemo začaran krog zagledanosti vase ter znova usmerimo pogled proti drugemu.

Foto: Matej Povše